Zavod Insitu, Organizacijski Odbor Golažiada in Turistični center Azaleja v letou 2019 organiziramo ze kar 16. Tradicionalno Golažiado na Okroglicah pod Lisco.

Golažiada bo kot ponavadi tretjo soboto v mesceu maju,18.5.2019, z začetkom ob 12h.

Golažiada je tekmovanje na katerem se ekipe pomerijo v kuhanju klasičnega golaža. Ekipa je 2- ali več članska, katera mora v nekaj urah skuhati določeno količino golaža, ki ga kasneje oceni strokovna komisija. Člani dobijo osnovne sestavine, začimbe pa morajo dodati sami, da pridobijo ”tapravi” okus. Po tekmovanju sledi pokušnja golaža s strani številnih obiskovalcev. Okroglice v celem dnevu gostijo več kot 300 ljubiteljev golaža, ki spodbujajo veliko število sodelujočih ekip iz območja celotne Slovenije.

ZAKAJ JE GOLAŽIADA POMEMBNA IN KAJ ŽELIMO DOSEČI?

Na golažiadah, ki se vrstijo po vsej Sloveniji v spomladanskem in jesenskem času, sodelujejo vse starostne skupine, od mladih 18-30 do starejših 40-70 let. Golažiada je na prvem mestu pomembna zaradi ohranjanja tradicije kuhanja golaža. Golaž so kuhali že v srednjem veku, na območju Avstro-ogrske. Prav tako pa so tradicionalni slovenski golaž kuhali naši predniki Slovani na odprtem ognuju v glinastih posodah (danes kotlih) Skozi zgodovino so nastajale različice golaža, ki so se razlikovale po vrsti mesa in začimbah. Tudi v Sloveniji se pripravlja svojstvena različica golaža, ki je zelo priljubljena jed. Golaž pomeni mešanje madžarske, avstrijske in slovenske kulture. Danes imamo v Sloveniji edinstven recept golaža, za katerega bi radi, da postane registrirana nacionalna jed. Druga pomembnost golažiade je druženje različnih generacij, je popolna prireditev, kjer se srečajo vse starostne skupine, izmenjajo tradicije, mnenja, izkušnje, pa ne samo v kuhanju golaža pač pa tudi življenjske.